Dobbelt Ds Definitive DVD Podcast

Sådan laver du din egen Top 10

9. Januar 2010

Vi har netop sagt farvel til det gamle år og goddag til det nye, derfor er det blevet tid, for enhver film freak med respekt for sig selv, til at lave lister over det forgangne års bedste og dårligste film.

Vi kalder det Top 10 og Bottom 10 listerne.

Forberedelse

Start med en komplet liste over alle film du har set sidste år.

Personligt har jeg de sidste par år løbende skrevet ALLE film jeg har set ned på en liste. Jeg bruger et simpelt Excel ark, hvor jeg noterer dato, titel og format, det er det hele.

Det kan rigtig godt betale sig at føre sådan en liste, den bliver meget handy når året er omme. Plus, man kan holde styr på, hvor nørdet ens film kiggeri er blevet.

Hvis ikke du har sådan en liste, så er det bare om at få gang i kalender, mails, DVD hylden, IMDB og hvad man ellers kan finde på, for at rekonstruere årets film kiggeri. Det vigtigste er selvfølgelig at ALT kommer med.

Når du har denne liste klar kan du gå i gang...

Trin 1: Førstegangs oplevelser

Jeg tager min komplette liste og starter med at sortere alle de film væk, som jeg har set før.

Listerne vi laver her gælder årets NYE filmoplevelser, og let's face it, det er jo meningsløst, hvis Dirty Dancing og Star Wars havner på top-listen hvert år.

Trin 2: Kun "nye" film

Derefter fjerner jeg alle ældre titler, så der kun er "nye" film tilbage.

Hvad er en "ny" film egentlig? Det går ikke, at vi bare holder os til film produceret i det aktuelle år, for der vil ofte være film fra året før, der ikke har været tilgængelige før nu.

Jeg bruger selv følgende kriterie: Filmen skal have haft premiere for offentligheden i det aktuelle år, om det er i biografen, på TV eller på DVD er sådan set lige meget. En independent film, lavet i 2007, kan sagtens først blive tilgængelig i 2009, og så vil den tælle med.

Trin 3: Filmene gennemgås

Herefter gennemgår jeg listen omhyggeligt.

Filmene sorteres i tre kategorier: Bedst. Dårligst. Middel.

Trin 4: Første udkast

"Bedst" og "Dårligst" kategorierne bliver nu sorteret i blokke på 10.

1-10, 11-20, 21-30 og så videre....

Det er sådan set lige meget, hvor mange film, der er alt i alt på de to lister, så selvom opgaven er at lave en top/bottom 10 ender jeg faktisk tit med lister på 30-40 titler.

Trin 5: Finsortering

Vi har nu en række blokke med både de bedste og de dårligste film. Herefter sorteres filmene inden for disse blokke.

Når det er gjort ligger første udkast til listerne faktisk klar! (TADAAAAM tag en kop kaffe for at fejre det)

MEN vi stopper ikke her.

Trin 6: Sidste tjek

Nu gennemgås listerne omhyggeligt. Jeg stopper op ved hver film og vurderer: Skal den virkelig være under den, der står oven over? Og skal den virkelig være over den titel, der står nedenunder?

Det viser sig tit, at filmen rykker temmelig meget rundt her!

Trin 7: Sidste, sidste tjek

Endelig går jeg tilbage til den oprindelige liste af "Middel" film (fra Trin 3).

Jeg gennemgår alle titlerne een gang til, for at sikre mig, at der ikke er nogle her, der er enten dårligere end den bedste titel på Bottom-listen, eller bedre end den dårligste på Top-listen.

Trin 8: Done

Det var det! Afhængig af, hvor ivrig du var i sorteringen sidder du nu tilbage med en smuk, detaljeret, ekstremt nørdet liste over sidste års bedste og dårligste film. Det er smukt.

Når alle de "rigtige" anmeldere offentliggører deres besynderlige lister, og når de forskellige filmpriser bliver uddelt (til de forkerte film) kan DU nu feje dem af vejen og komme med DIT forslag til toppen og bunden af årets film.

Til sidst skal vi lige have noget vigtigt med:

Lige meget, hvordan du laver dine top/bottom lister, så husk, at det er DINE lister. I sidste ende bestemmer DU, hvordan de bliver lavet. Det er DIG, der sætter kriterierne op! Du behøver absolut ikke at følge nogle af ovenstående forslag... Det vigtigste er, at du laver en liste og står ved den!

God Fornøjelse!

David Bjerre
Dobbelt D