Dobbelt Ds Definitive DVD Podcast

Davids Top 5 Julefilm

14. December 2008

Dette er en liste over de film jeg helst skal se hver jul. Ikke de bedste julefilm i verden, de sødeste eller dem, der bedst fanger jule stemingen. Nej dette er de film, der er med til at holde julen tålelig for undertegnede, og hvis du er lige så træt af julen kan det også være de hjælper dig.

Film #1: Die Hard (1988)

"Twas the night before Christmas, and all through the house, not a creature was stirring, except... the four assholes coming in the rear in standard two-by-two cover formation."

Der kan vel ikke være tvivl om at denne film er øverst på enhver seriøs film freaks jule filmliste. Det er ikke bare fordi det er en af verdens bedste film, der tilfældigvis foregår omkring juletid. Nej, dette er filmen, der minder os om julens sande værdier.

Det gælder om at være tæt på familien (se bare hvordan McClane holder godt fast i sin kone, mens ham terroristen falder ud af vinduet), man bør være venlig ved fremmede mennesker (måske, hvis McClane ikke havde kvalt ham med en jernkæde, kunne Karl og ham have været gode venner) og husk for alt i verden at sende alle du holder af søde julehilsner (de behøver ikke være lange, du kan nøjes med "Now I have a machine gun. Ho-Ho-Ho."). Ja, Die Hard er filmen man bliver varm og glad af.

Film #2: The Nightmare Before Christmas (1993)

"Sandy Claws - in person. What a pleasure to meet you! Why, you have hands! You don't have claws at all!"

Denne unikke dukkefilm fra Tim Burtons forstyrrede sind prøver at få os til at værdsætte julen mere, ved at præsentere os for en grumt alternativ. Og det virker faktisk!

Halloween scenerne er fabelagtige - klassisk Burton når det er bedst - men den sekvens, hvor Jack Skellington bringer skræk og rædsel til børnene i den virkelige verden, er filmens højdepunkt.

Film #3: Bad Santa (2003)

"F**k me, Santa! F**k me, Santa! F**k me, Santa!"

Billy Bob Thorntons berusede, sjofle, beskidte, øretæveindbydende julemand, der virkeligheden er en gemen tyveknægt er et forfriskende syn midt i denne kvalmende juletid. Og lad os ikke glemme Ms. Gilmore aka Lauren Graham, som den løsslupne pige med en Santa fettish.

Dette er filmen, der giver den moderne kommercielle jul den røvfuld, den fortjener. Thorntons afsløring - at han i virkeligheden var rigtig fuld under de fleste optagelser - gør bare oplevelsen endnu mere unik.

Film #4: Die Hard 2 (1990)

"Just once, I'd like a regular, normal Christmas. Eggnog, a f**kin' Christmas tree, a little turkey. But, no. I gotta crawl around in this motherf**kin' tin can."

Måske et anelse fantasiløst valg, men bær over med mig. To'eren her er næsten lige så god som den første film. Næsten. Derudover forstærker den julestemningen med af masse sne! Der er sne i alle udendørsscenerne og den forgår i en lufthavn, der er stort set sneet inde. Er der noget bedre end en jagt på snescooter, med maskingeværer, gennem nyfalden sne, til at give en den der varme julestemning? Nej vel?

Film #5: Surviving Christmas (2004)

"Yuletide's a bitch, ain't it?"

Jaja, det er så nemt at skyde filmen ned, specielt efter Gigli, hvor Ben Affleck havde en stor fed skydeskive midt på maven. Men at se Afflecks småskøre millionær totalt spolere julen for en lille familie, mens filmen går amok på denne højtids enerverende tvangsritualer med en forhammer, er et befriende syn for juleskeptikere.

James Gandolfinis trætte familiefar Tom er repræsentant for millioner af mennesker verden over, der afskyr julen som pesten og i virkeligheden helst ville have den afskaffet.God Fornøjelse!

David Bjerre
Dobbelt D